Network Menu

SWEA Genève

Välkommen till SWEA Genève!

SWEA Genève grundades av Kerstin Velander, 1992, SWEAs Internationella ordförande 1999-2002. Då hade vi redan 140 medlemmar. Nu har vi cirka 90 medlemmar. SWEA Genève firade 20-års jubileum i september 2012, i Divonne-Les-Bains, Frankrike. Så nästa år kommer vi att fira vårt 30-års jubileum! Otroligt, men sant!

Under alla år som gått sedan SWEA Genève blev till, har mycket hänt, men den största förändringen är nog teknikrelaterad. När SWEA Genève grundades kunde man räkna de som hade datorer i sitt hem på fingrarna. Idag finns det utan tvekan minst en dator i alla hem. Samt att jag, er webmaster, sitter i London, och arbetar på Genèves webbsajt, är inget speciellt.

Vad var det då som gjorde att SWEA Genève startades av de svenska kvinnorna som bodde runt le Lac Leman? Annette Serner (också rektor på Svenska Skolan i Genève), och Kerstin Fajerson, våra första SWEA-bladsredaktörer, sammanfattar sina funderingar över detta ur ett barns perspektiv. “Barnen skall få ha sin svenska identitet med sig ut i vida världen, samtidigt som vi förbereder dem på att möta andra språk, andra värderingar, andra tankesätt, som inte nödvändigtvis behöver kollidera med våra. Jag är personligen helt övertygad om att för att överleva som människa och samhällsmedborgare i det spännande och komplicerade världsamhället som just nu öppnar sig, så blir det nödvändigt att ha en mycket fast psykologisk mark under fötterna för att kunna säga”:

“Jag är Svensk

Jag kommer från Norden

Jag känner mig som en Europé

Och jag bor i världen”

SWEA Genève, 2020, vänder sig till alla svensktalande kvinnor i fransktalande Schweiz och angränsande Frankrike. Vare sig du är nyinflyttad eller “swissromande” veteran får du hos oss möjlighet att träffa nya väninnor och ta del av trevliga aktiviteter. Vi ordnar luncher, föreläsningar, litteraturcirklar, museibesök och mycket annat. Våra småbarnsmammor och deras småttingar träffas regelbundet i “miniklubben“, med kaffe och prat för de stora och sång och lek för de små.

Titta gärna in i vårt program för att se “Vad som är på gång” Via SWEA Genève får du också del i SWEA International, ett globalt nätverk bestående av omkring 7000 kvinnor i över 30 länder.

montblancVill du veta mer om hur man blir medlem, titta här.